Търсене в този блог

вторник, 1 август 2017 г.

СМОКИНОВ ЧИЙЗКЕЙК




По принцип не съм по сладкарските изпълнения, но понякога ме прихващат лудите… Така, след като вън форумите бяха пускани какви ли не чийзкейкове, аз реших да пробвам собствен – а именно смокинов. Трябва с гордост да отбележа, че това е първото торта-подобно нещо, което правя през живота си, а то пък взе, че стана превъзходно!

Необходими продукти:
400 гр. сладко от зелени смокини
400 гр. заквасена сметана
375 гр. (3 пакетчета по 125 гр.) сирене „Крема“
150 гр. обикновени бисквити
125 гр. краве масло
40 гр. пудра захар
1 бр. течна ванилова есенция
20 гр. желатин

Приготвяне
Най-напред се стапя маслото – може да стане в микровълнова, като не е необходимо да се изчака момента, когато започне да кипи (достатъчно е да се е втечнило). Следва смилане на бисквитите на пясък в домакински робот като се внимава да не останат парченца от тях. Добавя се втечненото масло в робота и се включва докато се получи хомогенна смес, приличаща на мокър пясък. Тази смес се разстила върху дъното на тава за торти със свалящ се борд, като добра идея е дъното предварително да се опакова в хартия за печене. Внимава се разстилането да е равномерно, като накрая трябва да се притисне силно. Може да се „асфалтира“ с търкаляне на гладка чаша, но аз използвах дъно на друга тортена тава, което за мой късмет беше 2-3 мм по-малко и ми свърши идеална работа за плътно притискане. Тортената тава се оставя във фризера за около 30 минути (ако е метална, както е в моя случай) или повечко, ако е пластмасова или силиконена. През това време се приготвя самия чийзкейк. Това става като първо в 30-40 мл. вода се разтварят 10 гр. желатин с помощта на микровълнова фурна или на водна баня. След като се разтвори напълно, се оставя да изстива. С помощта на миксер се разбива крема сиренето. Към него се добавят отцедените смокини от сладкото, като предварително се заделят около 10-12 броя по-хубави и еднакви по размер за декорация. Не е необходимо да се режат – миксерът успешно ги раздробява, след което се добавя и пудра захарта. Към сместа се добавят 5-6 супени лъжици сироп, ваниловата есенция и заквасената сметана. Разбърква се добре с миксера до получаването на хомогенна смес. Накрая се добавя при непрестанно бъркане и поизстиналия леко желатин. Сместа се изсипва върху подложката от бисквити с масло, която трябва да е стегнала, след което се подравнява и се оставя в хладилник. След 4-5 часа се приготвя глазиращата смес. За целта към останалия сок от смокини (който трябва да е около 40-50 мл.) се добавят около 300 мл. вода, разбърква се добре, след което се добавя нова порция разтворен желатин. Леко стегналия чийзкейк се декорира със смокини, след което много внимателно върху него се налива глазиращата сиропирана смес. Оставя се в хладилник за поне 10-12 часа, след което се консумира с огромно удоволствие с чаша хубаво кафе! Много е важно с тъънък нож да се отлепи чийзкейка от борда на тавата преди да се отвори!
Не знам дали е правилният начин, тъй като използвах идеи от раазлични рецепти, но на мен ми се получи много добре с едно единствено изключение – имах калпав желатин и глазиращата смес не ми стегна добре. Но пък този „визуален“ недостатък всъщност, като се замисля, май придава по-чийзкейк вид. Ще се радвам на коментари и споделяния, ако идеята ви е харесала! Да ви е сладко!
















Няма коментари:

Публикуване на коментар