Търсене в този блог

петък, 18 август 2017 г.

САЛАТА „ТАБУЛЕ“


Има много варианти за тази салата, които могат да се прочетат в Интернет. Нямам претенциите да я правя по най-автентичния начин, а и не знам дали има само един единствен автентичен начин. Аз я правя така, пък ако някой иска – нека пробва. Изключително лесно и бързо е, а е и доста освежаваща в жегите.

Необходими продукти (за една порция):
1 връзка магданоз
1 средно голям домат
половин чаша фин (арабски) булгур
сокът от половин лимон
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
4-5 листа от свежа мента (по желание)

Приготвяне
Само на думи изглежда страшно – бързо и лесно е. Булгурът се залива с 500-600 мл вряща вода и се оставя за 15-на минути да набъбне. Ако имате всезнаещи приятели, които си търсят за какво да се заяждат на кулинарна тема и обичат храната им да е „пипкана“ твърде много с пръстчета, добра идея е да сложите на котлона по-голямо количество вода, така че в останалата неизползвана за булгура да можете да бланширате доматите и да ги обелите от люспите. Бланширането става като прорежете 2-3 съвсем плитки цепки на кръст в основата на домата, след което ги накисвате във врящата вода за 30-40 секунди максимум, а после веднага ги прехвърляте в купа с ледено студена вода, в която сте поставили и лед. Обелването, дори на крехка ципа, каквато имат „биволско сърце“, е много лесно, а самите домати остават непроменени и свежи. Ако нямате всезнаещи приятели и люспите не ви притесняват, можете да преминете директно към нарязването на домата на кубчета. Към нарязания домат се добавя ситно нарязаната връзка магданоз, но без дръжките. Булгурът се прецежда, изплаква със студена вода и отцежда, например с помощта на широка цедка, след което, вече охладен, се добавя към салатата. Добавят се смачкания чесън, лимоновия сок и зехтина. В жегите върви добре, колкото и ние, българите, да сме невъзприемчиви към подобни екстравагантни идеи, да се добави и съвсем малко ситно накълцана свежа мента, но без да се прекалява с нея. Ако няма – здраве да е. Салатата се разбърква добре, след което се оставя за няколко часа в хладилник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар