Търсене в този блог

сряда, 13 септември 2017 г.

СВИНСКИ ДЮНЕР ПО БЪЛГАРСКИ



Като начало да разкажа как стигнах до това абсурдно заглавие… Дояде ми се дюнер. Ама се замислих, че не ми се яде телешки и още по-малко пилешки… А свински арабите не правят. След това се сетих, че мога да ям гръцки свински гирос, но пък заведението, където обичах да ям, вече го няма. И в този момент ме осени идеята, че може би не е съвсем невъзможно да се опитам да си направя вкъщи. Естествено се започна с чичо Гугъл, но пък там за дюнер в домашни условия се предлагаха два варианта – навито месо на руло, печено на фурна, и тънко нарязано месо, изпържено в тиган… Това не е дюнер – както пише в Уикипедия (всъщност не знам дали пише): дюнерът се пече на вертикален шиш. А и аз така го разбирам, така че тези варианти не ме устройваха. И понеже нямах намерение да си купувам цялата необходима инфраструктурна апаратура за дюнерджийница (поради липса на финанси и място за нея, не за друго), реших да сляза до гаража ми (който всъщност се е превърнал в работилница, в която се намират какви ли не неща, включително и неподозирани и от мен самия, при това в удобна близост до различни метало- и дървообработващи инструменти) и си сглобих от разни стари развалени неща подходящ шиш, който може де стои изправен в тава. Толкова ми хареса, а си нямаше име, поради което го кръстих мини дюнерджийник. Концептуалната схема не е сложна, така че, ако някой реши да си направи, не претендирам за авторски права върху изобретението.


Ще споделя само, че едно от достойнствата му е, че е сгъваем и разглобяем, поради което се прибира лесно в оскъдното шкафово пространство вкъщи. Остана само да направя сефтето му, при което, признавам, импровизирах доста и съвсем не се стремях да се придържам до дюнерджийските и гиросните канони. Преди да обясня как обаче, ще споомена, че реших дюнерът ми да е "порция", че не ми се месеха питки, а и не е добре човек, тежащ 110 кг да прекалява с тестото... Ето как се лучиха събитията:

Необходими продукти (за 4 порции като от дюнерджийница или 2 мои):
700 гр. свинско месо (според личните предпочитания)
1 средно голяма глава лук
1 кубче зеленчуков бульон
3 с.л. майонеза
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. зехтин (олио)
магданоз
сол
черен пипер
чесън на прах
червен пипер
риган

Приготвяне
Най-напред се приготвя месото. В моя случай то беше от бут.

Внимателно с помощта на много остър нож го отоперирах от мускулната фасция (ципата) с мазнината под нея, но е я изхвърлих, а запазих.

Нарязах месото на тънки филийки с дебелина 0,5 см (които напоследък е по-фешън да се наричат жулиени, но аз съм си неук езиково неграмотен простак, така че забравяме за това фенси наименование).

Въпросните филийки ги начуках леко и внимателно с дребните зъби на чука, след което приготвих сместа за мариноване, като разбих в зехтина сухите подправки.



Залях маринатата върху парчетата месо и ги омесих добре в нея.


След това нарязах една глава лук на средно тънки филийки и започнах нанизването на месото върху мини дюнерджийника, като внимавах парчетата месо да се сложат по такъв начин, че диаметърът на дюнера да е относително правилен и с еднакъв размер.



През ред-два месо слагах по едно кръгче от лука. Месото го притисках леко, така че да се запечата, както и да запечата лука. Най-отгоре сложих предварително изрязаната ципа, така че от нея в процеса на печенето да се стича мазнина по долните етажи.


Така приготвения мини дюнер го оставих да отлежава около 5 часа в хладилник, че да се пропие с ароматите, но подозирам, че една нощ или 24 часа ще му дойдат още по-добре. Накрая го поставих в йенска купа, в която да се събира соса, и го пекох около 70 мин. на вентилатор при 180 °С. Докато то се печеше приготвих набързо един сос за поливане от майонезата, киселото мляко, копъра и натрошеното на прах кубче бульон. След като месото се опече, извадих мини дюнерджийника върху една голяма дъска и нарязах доколкото можах месото, както го режат дюнерджиите.


Върнах го в купата със соса, който то беше пуснало, поръсих с малко риган, размесих го, а след това го сервирах полято с млечно-майонезения сос. За гарнитура сложих сух таратор (собствено производство) и тънко нарязан домат.


Бон апети!

Докато моят свински дюнер се печеше, ми хрумна идея за следващото приложение на мини дюнерджийника – искендер кебап от телешко, както си му е редът!


Няма коментари:

Публикуване на коментар