Търсене в този блог

сряда, 17 януари 2018 г.

КАРТОФЕНО РУЛО С БЕКОН И СИРЕНА



Преди време някой беше пуснал в кулинарните групи някакво клипче с рецепта, която аз бих определил като мусака на руло. Като цяло не ме впечатли, но много ми хареса идеята за увиване на нещо в картофи. Проблемът беше, че не можех да реша какво да увия в картофената „кора“, така че да не стане мусака на руло… И днес ми проблесна гениалната идея какво би се вързало – ами естествено, че картофи! И ето го моето картофено руло с бекон и сирена (да не си помислихте, че човек като мен би се нахранил само с картофи, ако няма мръвка и белтък).

Необходими продукти (2 порции или 4 ордьовъра):
около 600 гр. картофи
150 гр. бекон на кубчета (сурово-пушеният е най-подходящ)
100 гр. кашкавал
100 гр. краве сирене
2-3 с.л. олио или зехтин (за намазване)
сол на вкус
червен пипер (за поръсване за цвят)
други подправки по желание на вкус (риган ще въври много, но вкъщи ми се мръщят на подправките)

Приготвяне
Малка тава се застила с хартия за печене, така че хартията да има ръб. Хартията се намазва с помощта на четка с олио.

Поръсва се рехаво с малко настърган кашкавал.

Избират се един или два картофа (преценява се на око), които да са с по-правилна и по възможност продълговата форма). Обелват се, измиват се и от средната част на картофа(ите) с помощта на много остър нож внимателно се изрязват равни кръгчета с дебелина не повече от 2-3 мм. Те се нареждат като керемиди (да се застъпват около 1/3 и да се разминават) върху намазнената хартия с кашкавал и намазват с олио с помощта на четка достатъчно обилно, но не чак толкова, че да текат. Поръсват се настърган кашкавал, но малко по-гъсто, отколкото от долната им страна.


Пекат се във фурна на 200 °С на вентилатор за около 15-20 мин. до готовност (до получаване на златист цвят на кашкавала отгоре). През това време останалите картофи се нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След като „рогозката“ от картофи е готова, тя се вади от тавата внимателно заедно с хартията и се оставя да изстине (опитайте се да не я изядете, знам че изглежда изключително апетитно!).

Сварените картофи се отцеждат от водата и към тях се добавя бекона. Мачкат се и се разбъркват заедно с него с помощта на вилица.



Добавя се натрошеното краве сирене и се разбърква отново да получаването на хомогенна плънка.


От плънката се оформя руло с ширина колкото ширината на картофената „постелка“ (прехвърля се с помощта на лъжица в единия ѝ край, след което с ръце се дооформя).

Самата плънка се завива с картофената „рогозка“, като „рогозката“ се надига с помощта на хартията.

Прехвърля се обратно в тавата (евентуално постлана с нова хартия за печене с цел по-лесно последващо миене), поръсва се с останалия кашкавал и малко червен пипер колкото за цвят и се пече във фурна на 200 °С на вентилатор за около 15-20 мин.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар