Търсене в този блог

четвъртък, 8 февруари 2018 г.

СУРОВО-СУШЕНО РОЛЕ ОТ СВИНСКИ ГЪРДИ (ВАРИАНТ I)



Този деликатес е резултат от моментно вдъхновение, получено в резултат на съзирането на витрината на една малка месарница на едно парче симпатични свински гърди без кост. Резултатът се оказа превъзходен (особено с червено вино), но сега се налага да си спомня нещата, тъй като беше отдавна… Наистина отдавна! Добре, че превих хронология от снимки.

Необходими продукти (тук точни количества не важат):
1 парче свински гърди без кости
парче праз лук
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
морска сол
огромно търпение

Приготвяне
Започва се с парчето праз лук, което се наситнява с помощта на остър нож.


Парчето гърди се разцепва по дължина, така че от едно дебело парче да се получат две по-тънки.


Посоляват се с черен пипер, след което се засипват и с праза.


Навиват се на рула и се връзват много старателно с канап.

Слагат се в кутия с капак върху слой от морска сол поне 2 см дебел, след което се засипват и отгоре с поне още 1 см.



Затварят се и се оставят едно денонощие в солта. Вадят се от нея, изплакват се със студена вода на чешмата съвсем бързо, тата че да не влезе много вода в тях, и още по-бързо се подсушават с кърпа.


В подходящ съд се смесват черен пипер, червен пипер и чесън на прах, след което рулата се паприковат в сместа.




Слагат се на проветриво студено място (например в сглобения от мен пастърмарник) и се оставят да се сушат.


И тук, мекер и де се въоръжих с търпение, не знаех колко време да ги оставя. На 20-ия ден ми се видяха така повтвърдени на пипане и си помислих, че са готови. С благоговение разрязах едното руло, при което, въпреки божествената гледка, се оказа, че още са сурови.

Паприковах откъм отрязаната част и обратно в пастърмарника (парчето месо, което отрязах за проба, метнах за секунди на тигана, че да не отиде зян). И още 20 дена чакане… Но пък си заслужава – вижда се от снимките. За съжаление на тях обаче не се вижда специфичния вкус, придаден от праз лука.
Някой може би се запита защо съм кръстил робето "вариант I" - аами защото в момента се суши вариант II, прегатвен по различен начин. Така че стискайте палци!
Наздраве, аз си сипвам червено!




Няма коментари:

Публикуване на коментар