Търсене в този блог

събота, 29 юли 2017 г.

БАНИЦА С МЕСО НА ТИГАН




Едно от първите неща, които правя всеки път, когато отида до Скопие, е да се натъпча с т. нар. там „бурек со месо“. И да си призная, по време на 200-те километра с колата, в 60% от времето мислите ми са ангажирани от него… До вчерашния ми неочакван успех с първата ми баница със сирене натиган. Не ми трябваше много време да се сетя, че технологията би могла да бъде адаптирана много успешно и за бюрека с месо. Така че днес едно от първите неща, които направих, беше да купя кори за баница и телешка кайма… А и оптимизирах условията за печене, така че днес нямаше изненади!

Необходими продукти:
телешка кайма – 500 гр.
кори за баница – 3 бр. или около 400 гр.
лук – една голяма глава
олио – за пържене и мазане, колкото отиде
сол
черен пипер
чесън на прах

Приготвяне:
Лукът се нарязва на средно ситно, след което се запържва в тиган в малко олио до златисто, след което към него се добавя каймата. Тя се пържи и бърка, като същевременно се раздробява с помощта на дървена шпатула, докато водата, която месото ще отдели, се изпари и остане само на мазнина. В края на пърженето се добавят подправките на вкус. Технологията на загъването на баницата е същата като тази на баницата със сирене. С помощта на четка за мазане най-напред се намазва тигана, а след това и всяка кора с МАЛКО олио преди върху нея да се сложи от плънката. Пече се на умерен котлон (в моя случай на 8 степен от общо 12 степени), като от долната страна ми отне 40 мин, а от горната – още 20 мин. (все пак е добре да се проверява, поне първия път, чрез обръщане върху чиния, че различни котлони и различни тигани).


Забележки:
1. Следващия път в плънката ще сложа 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета – умрях си от яд, че не се сетих и не го направих още днес!


2. С болка на сърцето избрах като основна мазнина олиото, но не мисля, че пърженето на телешка кайма в масло ще даде добър резултат. А, ако бях използвал мас, щеше да стане много тежко. Зехтинът пък придава аромат, който реших, че няма да се върже с вкуса на баницата. И за да не смесвам мазнините, реших да продължа с него и в процеса на мазане на корите.









Няма коментари:

Публикуване на коментар