Търсене в този блог

понеделник, 20 ноември 2017 г.

ВИТА БАНИЦА С МЕСО НА ТИГАН



Ако трябва да съм честен, да си призная, миналата седмица витата баница със сирене на тиган се беше чиста проба дали може да се направи вита баница с готови фини кори на тиган. И понеже се получи добре, взех, че осъществих идеята ми в нейната цялост… Нищо, че са пости – на болните им е разрешено да не постят, а лакомията е лоша болест, от която страдам!

Необходими продукти:
1 пакет фини точени готови кори за баница
500 гр. телешка кайма
3 яйца
1 прилична глава лук
4-5 скилидки чесън
100-150 мл. олио за мазане
сол
черен пипер
червен пипер

Приготвяне
Започва се с яйцата, които се сваряват твърди и се нарязват на ситно.


Лукът се обелва и нарязва на не много дребни парчета, а чесънът – на ситно.




Лукът и чесънът се запържват в колкото се може по-малко олио до златисто.



Като стане готово, към тях се добавя каймата, която се мачка и пържи с дървена лъжица, така че да стане на дребни бучици. Добавят се подправките в количества на вкус и се задушава още няколко минути.


Когато стане готова, каймата се размесва в купа с яйцата.


Корите се разстилат. Най-горната се обръща на половина и под обърнатата половина се маже олио с четка втората кора. Горната кора се разпъва и процедурата с намазването се повтаря от другата страна (виж витата баница със сирене на тиган, макар и там да се прави с масло). Върху най-горната кора се разстила около 1/7 от плънката от кайма и яйца, навива се на руло, след което самото руло се навива върху тигана, който също трябва да е намазан с олио (аз използвах тигана, в който приготвих плънката, като за да си остане мазен, но да не тече олио от него, само го избърсах с домакинска хартия). Процедурата се повтаря с 3-тата и 4-тата кора и т.н. докато свършат корите, след което отгоре се намазва с олио.


Слага се на студен котлон под капак и се включва на средна степен (при мен 5 от общо 9).

Както и при баницата със сирене, отне ми точно 25 мин. от долната страна (все пак докато си налучкате печката, по-добре е да проверявате след 15-тата минута, като използвате технологията за обръщането на баницата). Самото обръщане става с помощта на чиния (виж пак там). От другата страна ми отне пак точно 8 минути.
Е, стана превъзходно – точно както очаквах и каквото очаквах. Хем не беше мазна и не течеше олио, хем не беше и суха. Аз точно поради тази причина предпочитам телешката кайма за баница!
Добър апетит и не си изяждайте и пръстите  заедно с баницата!





Няма коментари:

Публикуване на коментар