Търсене в този блог

четвъртък, 3 май 2018 г.

ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С КОРНФЛЕЙКС




Ще си спестя спекулативните опити да имитирам KFC. Да, знам, че KFC са джънк фууд, но тя и ракията не е полезна, ако се прекалява с нея. Аз обичам KFC и ако беше възможно да се приготвят в домашни условия, щях да го правя. Проблемът е, че там се пържат под налягане в уред, за който не мисля да инвестирам в близкото бъдеще. Така че, въпреки вкусовата и визуалната прилика, нарекох тези крилца просто панирани. А спомената прилика е чиста случайност… Или пък не – ще излъжа, ако кажа, че не съм имал KFC въобще предвид. Просто се чудех как да намеря компромиса, при който крилата са панирани и пържени, като същевременно са достатъчно сготвени (разбирай кокалчетата им да могат да се издърпват свободно), но същевременно да не са препържени и да имат необходимия жълто-златист цвят. Отделно заради едни панирани филенца вкъщи имах корнфлейкс (който вече си е 100%-ов джънк и поради тази причина не се консумира по предвидения начин, както и поради същата причина не заслужава привилегията да му се осигури място в шкафа). А пък то взе, че стана мнооооого добре!

Необходими продукти (няма да уточнявам количествата):
пилешки крилца
корнфлейкс
брашно
олио за пържене
сос „Уорчестър“
сол
черен пипер
други подправки по избор като например лют червен пипер

Приготвяне
Крилцата се почистват от най-тънката крайна част (ако са ви продадени с нея от алчен търговец/производител) и се разделят на две за по-лесно паниране. Измиват се и се слагат да се варят в подсолена вода с малко черен пипер, като варенето продължава до момента, когато им остава съвсем малко да стават за ядене.

Тази стъпка е необходима поради липсата на уред за пържене под налягане. Отцеждат се от водата и се поръсват със соса „Уоорчестър“ и подправки по избор. Нататък нещата са ясни – овалване в брашно, разбито яйце и натрошен корнфлейкс (открих, че идеалното откъм размери на парчетата натрошаване, без наличието на много „трохи“, се получава много добре в ръчна мелничка за орехи), последвано от запържване в сгорещена дълбока мазнина.


За да не отиде много мазнина, аз използвам малка тенджерка, като пържа по 3-4 парчета едновременно – не отнема време, тъй като крилата са предварителното сварени и трябват буквално 2-3 минути до добиването на златиста хрупкава коричка от панировката.
Ами това е… Жега е и се налага да се пие биричка. Отивам до хладилника… Наздраве!




Няма коментари:

Публикуване на коментар